• Hur förebygger vi trafikolyckor?

    3 September 2018
  • Hur många skadas i trafiken
  • Varje dag skadas fler än 50 personer i trafiken – Hur förebygger vi trafikolyckor? 

    Att 55 personer skadas i trafiken varje dag är alldeles för många. Men gör vi ingenting åt det så kan vi inte heller räkna med att olyckorna kommer att minska, tvärt om så ökar antalet allvarliga olyckor. Hur ska vi lyckas förebygga olyckorna då? Genom 3 viktiga steg: Säkra bilar, säkra vägar och framförallt, säkra förare. Precis som vi identifierat i artikeln om riskmedvetenhet så bör tydliga insatser riktas mot att skapa en riskmedvetenhet bland alla som vistas i trafiken för att skapa en säker trafikmiljö.

    Hur blir vi riskmedvetna och hur skapar vi en långsiktig förändring?

    För att förändra vårt beteende krävs ett tillräckligt bra svar på varför vi ska göra en förändring. När vi pratar med kursdeltagare inför våra företagsanpassade trafiksäkerhetsutbildningar så svarar en stor majoritet att böter och körkortsindragning är en mer närvarande risk än den att dödas eller döda någon annan. Även om alla så klart håller med om att konsekvenserna är mycket större vid en trafikolycka så känner de flesta av oss att sannolikheten är så låg.

    55 personer skadas i trafiken varje dag – ”Det händer inte mig”

    1 på 2 000 000 vinner 1 miljon på Triss – ”Det kan hända mig”

    Vår pedagogik

    Vi pratar sällan om böter och straff på våra utbildningar, vi tror inte på att det är ett tillräckligt bra svar på ”Varför vi ska låta bli telefonen när vi kör” Vi tror däremot på att låta deltagarna själva bakom ratten uppleva skillnaden som 1 sekunds ouppmärksamhet kan göra. Och ibland kan det räcka med att visa en jobbig film:

    Några exempel på vad en trafiksäkerhetsutbildning kan innehålla:

    • Upplevelsebaserad teori i specialanpassade lokaler.
      •  I den mycket uppskattade säkerhetshallen skapar vi en grund som ökar deltagarnas säkerhet oavsett biltyp, väglag eller hastighet. Istället för en teori i ett klassrum får deltagarna själva uppleva och upptäcka vikten av att förbereda sig rätt innan körningen.
    • I säkerhetshallen får deltagarna bland annat:
      • Under kontrollerade och säkra former både prova på att krocka och volta med en bil.
      • Genom verkliga exempel uppleva hur viktigt det är att vi har en korrekt sitt- och körställning, säkrar vår last och förbereder oss väl innan körning.
      • Se vilka krafter och påfrestningar en olycka skapar.

    Säkerhetshall

    • Trafiksäkerhetsövningar. Övningar på asfalt & på vinterväg (Halkbana) året om.
      • Genom att deltagaren själv får uppleva och testa på olika verklighetsbaserade scenarion skapas insikter och kunskaper som stannar. Vi genomför övningar som visar på både förarens och bilens begränsningar såväl som möjligheter. Vi jobbar aktivt för att deltagarna ska undvika en övertro på sin och bilens förmåga samtidigt som vi skapar en trygghet i att våga agera snabbt och korrekt för undvika en trafikolycka.
    • Övningsexempel & frågeställningar:
      • Panikinbromsning i motorvägsfart & i dåligt vinterväglag – Hur påverkas min stoppsträcka av hastighet, väglag och mitt fokus?
      • Undanmanöver i olika hastigheter och olika väglag – Hur ska jag agera om det dyker upp en älg, en bil, eller en person precis framför mig?
      • Avståndsövningar – Vad är risken med att ha för kort avstånd till bilen framför?
      • Uppmärksamhetsövningar – Hur viktig är mitt fokus och uppmärksamhet, och varför bör jag låta bli telefon och andra distraktioner vid bilkörning?
      • Körövningar – Vad har jag för säkerhetssystem i bilen och hur fungerar dom?
      • Trafikscenarion – Hur farligt är det om jag bara kör lite för fort?

    Läs mer om kursfakta och kostnader för: Trafiksäkerhetsutbildning eller vår vidareutbildning Avancerad förarkurs 

    Vill du hellre få ett kostnadsfritt och skräddarsytt förslag levererat till dig?
    Ring oss på 08-622 57 00
    Eller maila på info@safeatwork.nu

    Vilka yrkesgrupper passar Trafiksäkerhetsutbildningen för?

    Eftersom förarutbildningen alltid skräddarsys efter just era förutsättningar så är den tillämpbar för alla olika yrkesgrupper som kör bil i tjänsten eller till och från arbetet. Vi levererar regelbundet utbildning till både privata företag, myndigheter och organisationer med yrkesgrupper som säljare, tekniker, hantverkare, hemtjänstpersonal, blåljuspersonal och många, många fler.

    94% av kursdeltagarna i våra företagsanpassade trafiksäkerhetsutbildningar uppger själva att utbildningen lett till att dom ökat sitt säkerhetstänk.

    Var kan utbildningen levereras?

    Vi kan hjälpa er med trafiksäkerhetsutbildningar i hela landet. Vi har färdiga utbildningsplatser för trafiksäkerhetsutbildning bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå.