-
Vilken utrustning ska man ha i bilen på vintern?
20 November 2018 -
-
Förbered dig för vintermånaderna och vinterutrusta bilen.
När höst- och vintermånaderna bokstavligt talat stormar fram gäller det att ha förberett sig i god tid och ha koll på vilken utrustning som finns i bilen. En enkel kontroll och komplettering av företagets och familjens bilar kan göra stor skillnad den dag du står vid vägkanten i snöslask och mörker. Här kommer en lista på våra bästa tips för hur du förbereder dig och bilen inför vintersäsongen.
Vilken utrustning ska man ha i bilen på vintern?
- Nödljuspuck & varningstriangel
- Vid ett stopp eller om du kommer fram för att hjälpa någon annan på vägen bör första fokus alltid vara säkerhet och att minimera risken för följdolyckor. På med varningsblinkers, använd reflexvästen, ut med varningstriangeln och förstärk gärna synligheten med en nödljuspuck som du antingen kan lägga på marken eller fästa på bil/släp.
- Reflexväst
- Ha reflexväst lättillgänglig från förarplats, och gärna en reflexväst för varje person i bilen. Ni alla kan behöva ta er ut på vägen eller stå vid vägkanten. Reflexvästen ska alltid vara på direkt när du går ur bilen. Att bli upptäckt på 20 meter eller 120+ meter gör skillnad!
- Varma kläder och slitstarka vantar
- Värmen går snabbt ur kroppen utan varma kläder, tänk gärna vattentätt både när det gäller klädval och förvaring av kläderna i bilen.
- Numret till vägassistans
- Ingår vägassistans i försäkringen eller ingick det när du servat bilen? Ha i så fall numret inlagt i telefonen och slipp leta när du är stressad. Ha gärna numret uppskrivet och nära tillhands från förarplats också om någon annan skulle behöva ringa eller om din telefon inte fungerar.
- Gott om spolarvätska
- OBS! I spolarvätskebehållaren, inte i bakluckan. Se till att spolarvätskebehållaren alltid är välfylld. Men kom ihåg att spolarvätska är mycket brandfarligt och det är därför ingen höjdare att åka runt med en lös spolarvätskedunk i bakluckan.
- Ficklampa
- Ha en smidig ficklampa nära tillhands från förarplats för att kunna se bättre i vintermörkret. Köp gärna en ficklampa med inbyggd glashammare, blixtljus & bälteskniv så har du ett bra multiverktyg nära tillhands.
- 12V – laddare för telefonen &/eller power bank
- Att telefonen dör i helt fel läge har nog alla varit med om, undvik det med en 12-voltsladdare och power bank.
- Brandsläckare
- Men tänk på att en lös brandsläckare i bilen riskerar att göra stora skador om du skulle krocka eller åka av vägen. Köp hellre en liten och smidig släckare som du kan ha smidigt fastsatt i handskfacket, dom är dessutom saneringsfria och har samma kapacitet som dom större och tyngre.
- Snöskrapa och snöborste
- Kom ihåg också att all snö på bilen ska borstas av, inte bara från rutan. Annars kan du orsaka en olycka eller få böter.
- Spade
- Kan vara bra att ha för att gräva bort en snövall eller hacka sönder is. Men om du har en spade, säkra den ordentligt! Annars är det bättre att åka utan.
- Bogserlina
- Men om ni försöker dra loss din eller någon annans bil som sitter fast så kan det vara ett riskmoment i sig. Om möjligheten finns och bilen inte står farligt till, ring hellre bärgare.
- Spännband
- Säkra all last och eventuella redskap! Alla föremål du har med dig måste säkras ordentligt så att dom inte riskerar att skada dig eller någon annan i bilen vid en krock eller dikeskörning.
- Bra vinterdäck!
- För att kunna undvika olyckor vintertid krävs det att du har bra vinterdäck. Läs mer om vad du ska tänka på när det gäller vinterdäck i vår tidigare artikel
- Bonustips.
- Har du kört fast? Golvmattorna kan fungera som antislirmattor så slipper du ha med dig grus eller annan utrustning. Skjut in dom så långt under hjulen som möjligt och försök försiktigt att köra därifrån.
Behöver ni hjälp att utrusta företagets bilar inför vintern? Fyll i kontaktformulär / Ring oss på 08-622 57 00 / Eller maila på info@safeatwork.nu Så hjälper vi er att ta fram ett färdigt paket.
Fräscha upp kunskaperna med halkkörning
Glöm inte att förbereda dig själv inför vinterkörningen också. Öka säkerheten genom en vidareutbildning i halkkörning. Kör du bil i tjänsten så står ofta företaget för kostnaden att genomföra en halkutbildning. Utbildningen tar ungefär 4 timmar och ger dig och dina kollegor ett bra säkerhetsförsprång mot halkan.
Läs mer om trafiksäkerhetsutbildning för företag och/eller arbetsgivarens ansvar för trafiksäkerheten.
- Nödljuspuck & varningstriangel